Η επιστήμη της διατροφής ασχολείται με τις τροφές και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτές, με τις δράσεις, τις αλληλεπιδράσεις και με την ισορροπία αυτών σε σχέση με την υγεία και την ασθένεια. Επιπλέον, αφορά και στη διαδικασία με την οποία ο οργανισμός διασπά, απορροφάει, μεταφέρει, χρησιμοποιεί και απεκκρίνει θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στις τροφές.

Πως είναι όμως η ισορροπημένη διατροφή;

Ισορροπημένη διατροφή ονομάζεται αυτή η οποία είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, με μετριασμένη ποσότητα πρωτεϊνών και λιπαρών, και φυσικά καταναλώνει νερό, τότε προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής, όπως βιταμίνες και μέταλλα, εκτός και αν αυτά προτείνονται από τον γιατρό ή το διατροφολόγο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή καθημερινά και να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα τα διατροφικά – θρεπτικά συστατικά όταν πηγαίνουμε για ψώνια.

Υπάρχουν, όμως, κάποιοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις διατροφικές μας επιλογές, όπως για παράδειγμα το στρες, η ευκολία ετοιμασίας ή η ευκολία πρόσβασης ή ακόμη και οι συνήθειες της καθημερινότητας. Επίσης, οι γευστικές απολαύσεις, η οικονομική άνεση, η διαφήμιση ή ακόμη και η κοινωνική πίεση που υφίσταται ο οργανισμός, μπορούν να επηρεάσουν άμεσα.

ΘΡΕΠΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
Τα θρεπτικά συστατικά είναι χημικές ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα. Η επαρκής πρόσληψη είναι αναγκαία τόσο για τη συντήρηση όσο και για την ανάπτυξη του οργανισμού. Τα θρεπτικά συστατικά αξιοποιούνται επειδή παρέχουν:

  • δομικά συστατικά των ιστών
  • ενέργεια
  • ρυθμιστικούς παράγοντες του μεταβολισμού

ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Πολλές καταστάσεις συνδέονται με τη διατροφή:

  • Άλλες είναι πιθανό να προκληθούν από λανθασμένη διατροφή.
  • Άλλες είναι πιθανό να βελτιωθούν ή να αντιμετωπιστούν μέσα από σωστή διατροφή.

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Παρατηρείται ότι οι νέες διατροφικές συνήθειες χαρακτηρίζονται από αυξημένη κατανάλωση λιπών, κορεσμένων και μη, έντονη κατανάλωση των ”junk foods” καθώς και των αλκοολούχων ποτών. Επίσης, ελάχιστη είναι η ποικιλία τροφών όπως και η κατανάλωση φυτικών ινών ενώ συχνή είναι και η συνολική κατανάλωση θερμίδων.

Προδιαθεσικοί παράγοντες χρόνιων παθήσεων = κακή διατροφή + καθιστική ζωή.

Πιθανές καταστάσεις που έχουν σχέση με τη διατροφή και την υγεία αποτελούν:

  • Σακχαροδιαβήτης
  • Καρδιοπάθειες
  • Παχυσαρκία
  • Οστεοπόρωση
  • Ορισμένα είδη Kαρκίνου
  • Αμηνόρροια

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ
Θρεπτικό συστατικό: είναι κάθε συστατικό της τροφής που επιτελεί μια ή περισσότερες βιοχημικές ή φυσιολογικές λειτουργίες στο σώμα. Τα θρεπτικά συστατικά παρέχουν: ενέργεια, δομικά υλικά και ρυθμίζουν την ανάπτυξη, συντήρηση και επιδιόρθωση των φθορών του σώματος.

Σήμερα γνωρίζουμε μερικές δεκάδες από θρεπτικά συστατικά. Κάθε συστατικό της τροφής ΔΕΝ είναι αναγκαστικά και θρεπτικό, πχ. χρωστικές και αρωματικές ουσίες τροφών! Τα θρεπτικά συστατικά ταξινομούνται σε έξι μεγάλες κατηγορίες με βάση τη χημική τους σύσταση:

  • Υδατάνθρακες
  • Λιπίδια
  • Πρωτεΐνες
  • Βιταμίνες
  • Ανόργανα στοιχεία
  • Νερό