Η πανδημία του COVID-19, έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 200 χώρες και περιοχές σε όλο τον κόσμο, ενώ πολλές χώρες στον κόσμο έχουν εισέλθει στο πρώτο επίπεδο αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία. Ο περισσότερος πληθυσμός έχει κατακλυσθεί από το συναίσθημα του φόβου και την αίσθηση της αβεβαιότητας για το μέλλον κάτι που προκαλεί έντονη δυσφορία και ψυχολογική αστάθεια.

Τον περασμένο Μάρτιο όπου ανακοινώθηκε ότι η χώρα μπαίνει σε lockdown και πως θα πρέπει να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι μας για άγνωστο χρονικό διάστημα, όλοι ζήσαμε κάτι πρωτόγνωρο. Ωστόσο, κάποιοι άδραξαν την ευκαιρία να διαθέσουν περισσότερο χρόνο στον εαυτό τους και την οικογένεια τους, απολαμβάνοντας την επιβράδυνση των ρυθμών της καθημερινότητας. Αντίθετα κάποιοι άλλοι βίωσαν έντονα το αίσθημα του φόβου και του πανικού σημειώνοντας μη λειτουργικές συμπεριφορές στην καθημερινότητάς τους, με αποτέλεσμα να πέσει κατακόρυφα η διάθεση τους.

Την πρώτη φορά, ίσως επειδή δεν γνωρίζαμε τι ακριβώς μας περίμενε, είχαμε μεγαλύτερη καρτερικότητα, αλλά τώρα, έχοντας μόλις κλείσει τις “πληγές” μας (ψυχολογικές αλλά και οικονομικές) ακούγεται τρομακτική η ιδέα ότι θα πρέπει να βρεθούμε ξανά κλεισμένοι μέσα σε τέσσερις τοίχους.

Πως μπορούμε λοιπόν να προετοιμαστούμε ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με ηρεμία και συναισθηματική ετοιμότητα?

  1. Επικεντρώσου στο παρόν
    Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού ένιωσες την ανάγκη να τσεκάρεις πόσα τρόφιμα έχεις στο ψυγείο και τα ντουλάπια σου? Άρχισες να πανικοβάλλεσαι και μόνο στη σκέψη ότι θα ξαναμείνεις μέσα χωρίς να ξέρεις πότε θα τελειώσει όλο αυτό? Σταμάτα αυτές τις σκέψεις αμέσως γιατί το μόνο που καταφέρνεις είναι να αγχώνεσαι περισσότερο. Είναι προτιμότερο να εστιάσεις στο παρόν, καθώς δεν μπορούμε να ελέγξουμε τι θα μας φέρει το αύριο, οπότε με το να κάνουμε σχέδια το μόνο που καταφέρνουμε είναι να αυξήσουμε το αίσθημα της αβεβαιότητας και κατά συνέπεια το στρες. Όταν νιώθεις ότι σε καταβάλει το άγχος, αντί να προσπαθείς να προετοιμαστείς για το χειρότερο σενάριο, είναι καλύτερο να επιδιώξεις να χαλαρώσεις, κάνοντας γυμναστική, ή ασκήσεις αναπνοής ώστε να μπορέσεις να διαχειριστείς την δυσφορία σου.
  2. Ενημερώσου αλλά απέφυγε να ακούς συνέχεια ειδήσεις
    Η υπερπληροφόρηση για το θέμα της πανδημίας είναι μια πραγματικότητα, όμως αντί να μας κάνει να νιώθουμε περισσότερο ικανοί να χειριστούμε την κατάσταση πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όρισε μια συγκεκριμένη συχνότητα για την ενημέρωσή σου, π.χ. μια φορά την ημέρα ή κάθε δύο μέρες και απόφυγε την έκθεση σε οποιαδήποτε είδηση για το θέμα όλες τις υπόλοιπες ώρες. Έτσι θα είσαι ενημερωμένος, χωρίς όμως να νιώθεις ότι η κατάσταση αυτή έχει καλύψει οτιδήποτε άλλο σε απασχολεί στην καθημερινότητά σου.
  3. Φρόντισε τον εαυτό σου
    Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον ιό είναι να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Βάλε την άσκηση στη ζωή σου, γράψου σε ένα διαδικτυακό πρόγραμμα και ακολούθησε το πρόγραμμα γυμναστικής που σου αρέσει ή ακόμα μπορείς να βγαίνεις να περπατάς ένα τέταρτο σε κοντινές αποστάσεις από το σπίτι σου. Ακόμη, μπορείς να ξεκινήσεις να διαβάζεις ένα βιβλίο που σου αρέσει, να ξεκινήσεις τη ζωγραφική που τόσο καιρό ήθελες και δεν είχες τη δυνατότητα να το κάνεις λόγο της έντονης καθημερινότητάς σου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να βελτιώσεις το σώμα, το πνεύμα αλλά τη διάθεσή σου.
  4. Δημιούργησε μια ρουτίνα
    Προσπάθησε να αποφύγεις να μένεις όλη μέρα με τις πιτζάμες σου. Όρισε μια ώρα που θα ξυπνάς το πρωί βάζοντας ξυπνητήρι. Σήκω από το κρεβάτι κάνε ένα ντους ώστε να ανανεωθείς βγάλε τις πιτζάμες σου και βάλε άνετα ρούχα που τα χρησιμοποιείς για το σπίτι. Χρήσιμο θα ήταν να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων το οποίο θα περιλαμβάνει πράγματα που θες να κάνεις μέσα στη μέρα, με σκοπό να περνάς ευχάριστα την ώρα σου χωρίς να πλήττεις.
  5. Μην ξεχνάς να διασκεδάζεις
    Αν ανησυχείς υπερβολικά για το τι πρόκειται να συμβεί δεν αποκλείεται να συνειδητοποιήσεις ότι έχουν περάσει μέρες που δεν έχεις διασκεδάσει ή γελάσει με την καρδιά σου. Μην το αφήνεις αυτό να συμβεί. Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο στη ζωή μας. Μην ξεχνάς να κάνεις κάθε μέρα κάτι που σε ευχαριστεί, μίλησε με ανθρώπους που μπορούν να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα και βάλε σε προτεραιότητα το να περνάς καλά. Ότι και αν πρόκειται να συμβεί στο μέλλον θα το αντιμετωπίσεις όταν προκύψει. Προέχει να είμαστε χαρούμενοι –και κατά συνέπεια πιο δυνατοί.