Λάθος! Υπάρχει περίπτωση ένα άτομο με υγειές σωματικό βάρος, λόγο κακής φυσικής κατάστασης και έλλειψης δραστηριότητας να διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων από κάποιον με περιττά κιλά που ασκείται συστηματικά.
Πως αντιλαμβάνομαι την καλή φυσική κατάσταση στη ζωή μου;
Όταν αποκτάς την ικανότητα να ανταποκρίνεσαι στις ανάγκες της καθημερινότητας χωρίς αυτό να επιφέρει κόπωση και ταυτόχρονα έχεις ενεργεία για τυχόν επιπλέον απαιτήσεις, έχεις καταφέρει τον βασικό στόχο σου.
Τα «χαμηλά» κιλά στη ζυγαριά δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα μια καλή υγεία. Η αερόβια ικανότητα, η βελτίωση της σύστασης του σώματος (μυϊκός όγκος-ποσοστό λίπους-οστική πυκνότητα) και η ισορροπημένη διατροφή είναι οι τρείς σημαντικότεροι παράγοντες ικανοί να βελτιώσουν τους δείκτες υγείας μας.
- Μέσω μας αερόβιας άσκησης, μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα, ρυθμίζεται καλύτερα το σάκχαρο στο αίμα, αυξάνονται τα επίπεδα μας HDL (καλής χοληστερίνης) και η πιθανότητα μακροζωίας.
- Μέσω της άσκησης με αντιστάσεις, το άτομο μπορεί να αυξήσει τη μυϊκή του μάζα που θα επιφέρει σαν αποτέλεσμα έναν γρηγορότερο μεταβολισμό, καλύτερη σταθερότητα-ισορροπία στον σκελετό (αποφυγή τραυματισμών από πτώσεις) και γενικά ένα δυνατότερο, πιο ανθεκτικό σώμα ικανό να ανταπεξέλθει σε εξωτερικές επιβαρύνσεις και σωματική κούραση.
- Μέσω μιας ισορροπημένης διατροφής, ο οργανισμός αποκτά όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την φυσιολογική λειτουργία του. Μια ποιοτική και πλούσια διατροφή είναι βασικός παράγοντας για την αποκατάσταση του σώματος μετά από κάθε μορφή άσκησης, για την ενεργητικότητα μέσα στη μέρα και για ένα καλά θωρακισμένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Έχοντας αναλύσει πλέον τους παράγοντες που καθορίζουν την φυσική μας κατάσταση, γίνεται αντιληπτό ότι η ζυγαριά δεν είναι ένας καλός κριτής την υγείας μας και ότι η ποιότητα ζωής μας συμβαδίζει περισσότερο με την καλή λειτουργία του οργανισμού παρά με την εξωτερική εικόνα.
Βιβλιογραφία:
Allsen, P., Harrison, J., Vance, B. (1997). Fitness for life. An individualized approach. Madison: Brown & Benchmark. , www.nutrition.gov/
Comments are closed.