Πρόσφατα ο ανεπαρκής ύπνος χαρακτηρίστηκε ως μια επιδημία για τη δημόσια υγεία, με βάση στατιστικά στοιχεία που έδειξαν αυξανόμενο αριθμό Αμερικανών που χάνουν τον ύπνο λόγω πολυάσχολων προγραμμάτων, αϋπνίας, άπνοιας ύπνου και άλλων διαταραχών ύπνου. Όσον αφορά τους ενήλικες, απαιτούνται τουλάχιστον επτά ώρες ύπνου κάθε βράδυ. Ένα τμήμα του CDC ( Center for Desease Control) είναι αφιερωμένο στην παρακολούθηση των στατιστικών που σχετίζονται με τον ύπνο και στην αύξηση της συνειδητοποίησης της σημασίας του ύπνου.
Το CDC αναφέρει τα ακόλουθα:
- Η έλλειψη επαρκούς ύπνου συνδέεται με αυξημένους τραυματισμούς. Για παράδειγμα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα κατά την οδήγηση και την εργασία.
- Ο ανεπαρκής ύπνος συμβάλλει σε υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων και προβλημάτων ψυχικής υγείας και μειωμένης ποιότητας ζωής.
- Τα προβλήματα ύπνου έχουν οδηγήσει σε σημαντικό κόστος υγειονομικής περίθαλψης και απώλεια παραγωγικής εργασίας.
- Οι ενήλικες που κοιμούνται λιγότερο από επτά ώρες ανά 24ωρο είναι πιο πιθανό να είναι σωματικά αδρανείς, να καπνίζουν και να πίνουν υπερβολικό αλκοόλ σε σύγκριση με τους ενήλικες που κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες.
- Όσοι κοιμούνται λιγότερες από επτά ώρες ανά 24ωρο είναι πιο πιθανό να έχουν ένα ή περισσότερα χρόνια προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα, καρκίνο, παχυσαρκία, κατάθλιψη, αρθρίτιδα, χρόνια νεφρική νόσο και διαβήτη.
- Η αϋπνία είναι η συνηθέστερη διαταραχή του ύπνου, η βραχυπρόθεσμη αϋπνία αναφέρεται από περίπου 30% των ενηλίκων και η χρόνια αϋπνία επηρεάζει περίπου το 10%.
- Περίπου 25 εκατομμύρια ενήλικες έχουν αποφρακτική άπνοια ύπνου που επηρεάζει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.
Μια ανασκόπηση της έρευνας για τον ύπνο υποδηλώνει μια αμφίδρομη σχέση μεταξύ άσκησης και ύπνου. Η άσκηση προάγει τον καλύτερο ύπνο, αλλά ο κακός ύπνος συμβάλλει στην έλλειψη άσκησης. Οι χρόνιες παθήσεις μπορούν να κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την τακτική άσκηση. Ερευνητές σημείωσαν ότι ” η παρέμβαση στα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον ύπνο, αλλά η βελτίωση του ύπνου δεν έχει οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας”.
Το CDC και αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου (NSF) συνιστούν τακτική καθημερινή άσκηση για τη βελτίωση του ύπνου. Ακόμα και μια μικρή ποσότητα ελαφριάς άσκησης βοηθά στη βελτίωση του ύπνου. Μια έρευνα σχετικά με τις συνήθειες ύπνου και άσκησης που διεξήχθη από το NSF βρήκε τα εξής:
- Οι ασκούμενοι ανέφεραν καλύτερο ύπνο από τους μη ασκούμενους, ακόμη και όταν κατέγραψαν την ίδια διάρκεια νυχτερινού ύπνου.
- Παρόλο που η έντονη, μέτρια και ελαφριά άσκηση βελτίωσε τον ύπνο, οι έντονοι ασκούμενοι είχαν διπλάσιες πιθανότητες από τους μη ασκούμενους να αναφέρουν έναν καλό ύπνο σχεδόν κάθε βράδυ και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν προβλήματα ύπνου, όπως δυσκολία στον ύπνο και ξύπνημα από τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
- Η άσκηση οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας ήταν καλή για ύπνο. Η άσκηση οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας συνιστάται, εφόσον ο ύπνος δεν διαταράσσεται. Αποφεύγοντας αργά το βράδυ και τη νύχτα άσκηση προτείνεται για εκείνους με χρόνια αϋπνία, και το πρωί ή το απόγευμα άσκηση συνιστάται αντ ‘ αυτού.
- Οι μη ασκούμενοι ανέφεραν ότι είχαν περισσότερα συμπτώματα άπνοιας στον ύπνο από όσους ασκούνταν τακτικά. Τα στοιχεία της έρευνας έδειξαν ότι ο κίνδυνος άπνοιας στον ύπνο στους ασκούμενους ήταν ο μισός από αυτόν των μη ασκούμενων.
- Η τακτική άσκηση είναι ιδιαίτερα επωφελής για εκείνους με άπνοια ύπνου, η οποία συχνά προκαλείται από την παχυσαρκία. Μόνο μια μικρή ποσότητα απώλειας βάρους μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα άπνοιας στον ύπνο.
Ποιοι τύποι άσκησης είναι καλύτεροι για τη βελτίωση του ύπνου; Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας της NSF, η απάντηση είναι “όλοι οι τύποι.”
Comments are closed.