1.Η κατανάλωση υψηλών ποσοστών πρωτεΐνης επιφέρει αύξηση των μυών & της δύναμης.
- Δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτό!
- Η επιπλέον πρωτεΐνη μετατρέπεται σε λίπος.
- Η μόνιμα επιπλέον πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να επιβαρύνει τους νεφρούς και να προκαλέσει αφυδάτωση.
- Οι αθλητές υψηλών επιβαρύνσεων μπορεί να καταναλώνουν ελαφρώς υψηλότερα ποσοστά (15-20%), ενώ ο απλός άνθρωπος αρκείται με το 12-15%.
2.Η λήψη νερού πριν και κατά τη διάρκεια της άσκησης αναστατώνει το στομάχι και προκαλεί κράμπες.
- Το νερό είναι το πιο σημαντικό συστατικό για τον ασκούμενο!
- Η στέρηση του, ειδικά σε θερμό περιβάλλον, κατά την άσκηση μπορεί να προκαλέσει έντονη αφυδάτωση και περιορισμό της απόδοσης.
- Η αναπλήρωση νερού κατά την άσκηση είναι απαραίτητη.
- Δεν δημιουργείται κανένα πρόβλημα ούτε με το στομάχι, ούτε με τους μύες!
3.Οι υδατάνθρακες παχαίνουν, ενώ οι πρωτεΐνες αδυνατίζουν!
- Είναι ένα από τα μεγάλα αναπόδεικτα της διατροφής!
- Η απότομη απώλεια βάρους με τις πρωτεϊνικές δίαιτες οφείλεται στην απώλεια του μυϊκού ιστού!
- Ο σταθερός και εκτεταμένος περιορισμός των υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει προβλήματα: στέρηση απαραίτητων θ.σ., μείωση προσλαμβανόμενης ενέργειας, μείωση φυτικών ινών.
- Η στέρηση των υδατανθράκων αποτελεί σοβαρό περιορισμό για την άσκηση.
- Οι υδατάνθρακες είναι αυτοί που βοηθούν τον οργανισμό να χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα τα λίπη!
4.Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών τροφοδοτούν με έξτρα ενέργεια!
- Οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά ΔΕΝ αποτελούν ενεργειακές αποθήκες!
- Βοηθούν στην παραγωγή ενέργειας αλλά δεν είναι τα ίδια τους ενέργεια.
- Τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών δεν έχουν κανένα νόημα, με την προϋπόθεση ότι η διατροφή είναι επαρκής .
5.Οι αυστηρά περιοριστικές δίαιτες είναι ο γρηγορότερος & πιο αποτελεσματικός τρόπος απώλειας βάρους!
- ΝΑΙ! Μόνο που η απώλεια αυτή προέρχεται από τους Μύες, τα αποθέματα Γλυκογόνου και από τα Νερά του σώματος και ΟΧΙ από το λίπος!
- Τέτοιες δίαιτες είναι δυνατό να προκαλέσουν έλλειψη βιταμινών, ανόργανων συστατικών, ασβεστίου, σιδήρου, ανισορροπία ηλεκτρολυτών.
- Αποτελούν σοβαρό περιορισμό για την άσκηση.
- Η ασφαλής απώλεια βάρους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 500 – 800 gr την εβδομάδα.
6.Πόσο “ight” είναι τα light προϊόντα;
- Ένα προϊόν για να είναι όντως ‘light’ πρέπει να έχει χαμηλά λιπαρά, <5%!
- Ακόμα, πρέπει να μην είναι αυξημένες οι συνολικές του θερμίδες επειδή π.χ. ο κατασκευαστής θέλησε να αναπληρώσει τη γεύση που χάθηκε από τα λιπαρά βάζοντας υδατάνθρακες ή πρωτεΐνες!
- Και ακόμη, από τη σκοπιά της υγείας, να μην ενισχύεται η όψη και η γεύση από τεχνητές ουσίες!
- Για παράδειγμα, φυσικά light προϊόντα είναι τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
7.Μπορώ να χάσω την πίτσα που έφαγα αν τρέξω 10 λεπτά στο διάδρομο;
- Είναι πολύ εύκολο να προσλάβει κανείς θερμίδες και πολύ δύσκολο να τις καταναλώσει!
- Είναι πολύ συνηθισμένο να υπερεκτιμούν οι ασκούμενοι την ενεργειακή κατανάλωση της άσκησης τους.
- Ας δούμε ένα υπαρκτό παράδειγμα: μια υγιής γυναίκα 25 – 35 ετών, χωρίς ιδιαίτερα υψηλό βάρος και με μέση φυσική κατάσταση, αν περπατήσει στο διάδρομο με ταχύτητα 6-6,5 χμ/ώρα και για χρονικό διάστημα 65-70 λεπτών θα καταναλώσει περίπου 370 kcal! Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει μια ολόκληρη πίτσα;;;
8.Το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό παχαίνει;
- Κανένα και … όλα!
- Ο οργανισμός είναι ένα καλο-ρυθμισμένο σύστημα. Υπολογίζει το σύνολο της ενέργειας που προσέλαβε και το σύνολο της ενέργειας που κατανάλωσε και πράττει ανάλογα!
- Έτσι, όταν κανείς έχει πάρει περισσότερες θερμίδες από όσες κατανάλωσε στην ημέρα του, είναι ανώφελο να ψάχνει να βρει ποιο γεύμα έφταιξε!
9.Όλα τα φυσικά συμπληρώματα ή / και βότανα που αποσκοπούν στην απώλεια βάρους & την ενίσχυση του οργανισμού είναι ασφαλή & αποτελεσματικά;
Είναι ελεγμένα για την ασφάλεια τους; Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη η αποτελεσματικότητα τους; Είναι καθορισμένη μια επαρκής δόση της ουσίας αυτής;
Αν δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε με βεβαιότητα και εγκυρότητα στα παραπάνω ερωτήματα, τότε καλύτερα να μην προτείνουμε ένα τέτοιο προϊόν στους ασκούμενους μας!
Comments are closed.